Organisatiekunde heeft zich binnen de wetenschap ontwikkeld van een naar binnen gericht kunstmatig systeem waarbij de techniek van organisaties en organiseren centraal staat naar het beeld van de organisatie als een naar buiten gericht, natuurlijk systeem waarbij de handelende mens centraal staat. Organisatiekunde gebruikt ook kennis en ervaring uit verschillende disciplines zoals sociologie, economie, cybernetica psychologie en technische wetenschappen.
Organisatiekunde is een interdisciplinaire wetenschap die zich bezig houdt met het bestuderen van het gedrag van organisaties, de factoren die dit gedrag veroorzaken en hoe deze organisaties het meest doeltreffend bestuurd kunnen worden.
Interference gebruikt organisatiekunde als instrument om organisaties en gedrag in organisaties nader te diagnostiseren. Daarnaast wordt het organiseren tussen organisaties steeds belangrijker.
De kwaliteit van de interventie binnen management- en organisatie-advies is zo effectief als de diagnose. (zonder goede diagnose, geen goede interventie!)